Vallensbækkerne elsker ærter: Sådan gør du haven forårsklar

Profilbillede

Først en mild vinter, så lidt hård frost, men nu er det tid til at komme i haven. Plantorama afslører vallensbækkernes top tre af foretrukne frø og guider til forårsklargøring.

Kalenderen siger forår, men alligevel huserer Kong Frost stadig i kulisserne. Helt ind i marts måned har Vallensbæk døjet med nattetemperaturer ned til 5,2 graders frost. Den sene frost betyder, at der stadig er god tid til at gå haven efter i sømmene, og masser af projekter kan med fordel ordnes i de kolde forårsmåneder.

Arne Persson er haveekspert ved Plantorama og har knap 50 års professionel erfaring med haven, og ifølge ham er netop det kølige forår oplagt til at så vallensbækkernes foretrukne frø. Salgstal fra Plantorama i Vallensbæk viser nemlig, at de mest populære frø til haven er gulerod, ært og radise, der alle egner sig til en tidlig såning.

"Kulden betyder, at det ikke er for sent at komme i gang med forberedelserne, så haven er trimmet og klar til den mere stabile varme. Læg også en plan for, om du vil have køkkenhave, prydhave, eller noget tredje. Så bliver det ikke så spontant i havecenteret, at man køber en masse, som man så ikke ved, hvor skal stå," siger Arne Persson, som her giver fem tips til, hvordan du får haven klar til foråret.

Ryd op, og gør rent.
Ikke strengt taget havepleje, men få renset fliser eller planker på terrassen, og få gravet fugerne fri for ukrudt. Drivhuset skal også gøres ordentligt rent for at undgå overvintrende svampesporer og insekter. På de varme og tørre forårsdage er det også meget passende at rengøre træmøblerne og give dem en gang olie.

Rens bedene for overvintrende ukrudt.
Det er næsten umuligt at få fjernet alt ukrudt i efteråret, så det er vigtigt at gå en forårstur i haven, og fjerne ukrudt i opløbet. Vær ekstra opmærksom på mælkebøtter og flerårige græsplanter, der især skæmmer bedene og stjæler pladsen fra de frø og planter, du ønsker.

Studs og topdress stauder, buske og frugtbærende træer.
Forårskulden giver tid til at klippe stauderne ned, inden planterne kommer for godt i gang. Beskær dem hårdt og gerne helt ned til jorden eller til de første nye skud. Buske og frugttræer burde være blevet beskåret i efteråret. Men nåede du det ikke, så er der stadig tid i forårskulden. Topdress derefter jorden med højbedsmuld, champost jordforbedring eller et spadestik god muld fra kompostbunken. Et par centimeter muld på toppen og omkring planterne i bedene beskytter og giver ekstra næring.

Forkæl din plæne.
Langt størstedelen af danskernes haver består af græsplæne, og derfor er det også det første, mange tænker, de skal give sig i kast med. Men det er vigtigt, at man venter, til jorden ikke længere er fugtig. Jorden må ikke give efter, når man træder på den, og det kræver noget varme. Når jorden under plænen er tør, så skal den rives igennem for dødt græs, og har man en vertikalskærer, så giv gerne plænen en tur med den også.

Giv foråret lidt farve – og sommeren lidt knas.
Det er stadig for koldt at så i urtehaven, men vil du gerne i gang med at sætte noget i jorden, så er grøntsagsfrøene oplagte, så du kan nyde ært, buskbønne og radise til sommer, foruden stedmoderblomster og pottede blomsterløg som påskeliljer, narcis, forglem-mig-ej, bellis og primula som oplagte påskeplanter. De giver en flot oplevelse allerede fra start, og så eksploderer de, så snart varmen kommer.

Kilde: Epicent.dk
Flere artikler